Till textinnehållet på sidan. Tryck Alt+S

Skogslikvidkonto och Skogskonto

En skog på hösten

Du som har skog vet hur viktigt det är att kunna fördela inkomsten över flera år. Med Skogskonto får du både en jämnare inkomst och lägre marginalskatt.

Så här fungerar Skogslikvidkonto

Skogslikvidkonto är avsett för skogsägare som har likvider från försäljning av avverkningsrätter och/eller leveransvirke och som är osäkra på hur mycket de ska sätta in på Skogskontot.

Lägsta insättningsbeloppet är 5000 kronor.

I regel görs avsättningar till sådana konton i april månad och juni, i samband med att självdeklarationen upprättas. Eftersom skogslikvider kan utbetalas när som helst på året erbjuder Skogslikvidkonto en "mellanstation" som ger dig bra ränta.

Så här fungerar Skogskonto

Minsta insättning på Skogskontot är 5 000 kronor per person och beskattningsår. När du sätter in pengar på ditt Skogskonto får du göra avdrag för insättningen och dina pengar beskattas först när du tar ut dem. Det här gör att skatten på dina skogsintäkter kan fördelas på upp till tio år.

Råd och tips

  • Du kan kombinera Skogskontot med ditt pensionssparande. Genom att göra insättningar till ditt pensionssparande när du gör skogskontouttag kan du skjuta upp beskattningen.
  • Du kan öppna Skogskonto med fast ränta i ett år.

Lista med aktuella räntor

Stäng Skriv ut